Wat is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder, een kandidaat-gerechtsdeurwaarder en een toegevoegd gerechtsdeurwaarder?

Wat is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder, een kandidaat-gerechtsdeurwaarder en een toegevoegd gerechtsdeurwaarder?

Wat is het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder, een kandidaat-gerechtsdeurwaarder en een toegevoegd gerechtsdeurwaarder?

Er is geen verschil in bevoegdheden in het kader van ambtshandelingen die de gerechtsdeurwaarder, kandidaat-gerechtsdeurwaarder en een toegevoegd gerechtsdeurwaarder uit kan voeren.

Wel kan er verschil zijn in werkervaring. Een kandidaat-gerechtsdeurwaarder is, na het afronden van zijn opleiding voor het eerste jaar werkzaam in de praktijk. Stagiairs, die in het kader van hun opleidingsstage, ambtshandelingen verrichten, worden ook kandidaat-gerechtsdeurwaarder genoemd. Na het eerste jaar werken in de praktijk, wordt de kandidaat-gerechtsdeurwaarder, toegevoegd gerechtsdeurwaarder of gerechtsdeurwaarder.

De opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder duurt vier jaar. Het laatste jaar is een stagejaar en in dat jaar wordt de kandidaat-gerechtsdeurwaarder toegevoegd aan een gerechtsdeurwaarder, zodat de kandidaat deurwaarderswerkzaamheden of ambtshandelingen kan verrichten. Is hij niet toegevoegd aan een gerechtsdeurwaarder, dan is hij kandidaat-gerechtsdeurwaarder en kan hij geen ambtshandelingen verrichten. Om gerechtsdeurwaarder te worden moet de toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder eerst twee jaar werkzaam zijn geweest en hij moet een ondernemingsplan indienen, welke moet worden goedgekeurd door het ministerie van Justitie. Dan volgt een benoeming tot gerechtsdeurwaarder door de Kroon.