Mijn beslagvrije voet was te laag, heb ik recht op geld terug?

Mijn beslagvrije voet was te laag, heb ik recht op geld terug?

Mijn beslagvrije voet was te laag, heb ik recht op geld terug?

Als de beslagvrije voet eerder te laag is vastgesteld, is het mogelijk dat het teveel ingehouden geld met terugwerkende kracht aan u wordt terug betaald. Als op uw inkomen beslag rust bent u verantwoordelijk voor het aanleveren van informatie aan de gerechtsdeurwaarder, zodat hij een goede beslagvrije voet kan vaststellen. Soms gaat dat verkeerd en wordt de beslagvrije voet te laag vastgesteld.

Als de beslagvrije voet nadien hoger wordt vastgesteld kan het teveel ingehouden geld worden terugbetaald. De deurwaarder doet dat zelf, of u kunt hem daarom vragen (per e-mail of per brief is het beste). Als hij het ingehouden geld nog niet heeft afgedragen aan de schuldeiser, dan kan hij u het teveel ingehouden geld terugbetalen.

Heeft hij het geld al aan de schuldeiser afgedragen, dan kan hij u niets terugbetalen. Hij zal dan enig inzicht geven in de bedragen die zijn afgedragen en de tijdstippen waarop dit heeft plaatsgevonden.

Dat betekent niet dat schuldeiser u niets hoeft te terug te betalen. De gerechtsdeurwaarder moet de schuldeiser hierover informeren. Als de schuldeiser niet wil terugbetalen, dan kunt u naar de voorzieningenrechter stappen. Dat kan gevolgen hebben, als het dossier al gesloten is, moet het heropend worden en de schuldeiser zal misschien opnieuw beslag moeten leggen. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Belangrijk om te weten is dat alles dat afgedragen wordt, van de hoogte van de schuld afgaat. Ook als teveel afgedragen wordt. Het is dus nooit zo dat door een te lage beslagvrije voet u meer geld betaald heeft dan u strikt genomen zou moeten. 
Wanneer het teveel ingehouden geld wordt terugbetaald, betekent dat dus dat het openstaande bedrag weer hoger wordt.

Bron: KBvG