Mensen geven ongemerkt toch meer geld uit tijdens de vakantie dan gepland

Mensen geven ongemerkt toch meer geld uit tijdens de vakantie dan gepland

Mensen geven ongemerkt toch meer geld uit tijdens de vakantie dan gepland

Geld en vakantie. Met een passende vakantiebegroting weet u wat uw mogelijkheden zijn. Zo hoeft u zich op vakantie geen zorgen te maken over geld. En staat u bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen.

Een begroting maken: Bereken een richtbedrag wat u per dag uit kunt geven. Zorg er voor dat u wat achter de hand heeft als u thuiskomt, want veel mensen geven ongemerkt toch meer uit dan gepland.

Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen? Enkele aandachtspunten:

  • Kijk naar uw kosten en uitgaven tijdens vorige vakanties.

  • Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat er maandelijks uit? Zijn er nog betalingsachterstanden? Maak voor het maken van een begroting gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies.

  • Hoe staat het met uw reis- en ziektekostenverzekeringen? Is de auto toe aan een beurt? Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? Heeft het hele gezin nog badkleding die past?

  • Wat voor kosten komen er na de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan foto-albums of reparaties.

Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. U kunt nu een richtbedrag bepalen van wat u per dag uit kunt geven.

Uitgaven tijdens de vakantie: In uw vakantiebegroting heeft u ook een deel van uw geld gereserveerd voor uitgaven op uw bestemming. Het is goed om die uitgaven ook in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een kasboekje. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van uw vakantieplezier én u wordt bij thuiskomst niet verrast door een hoge rekening.Ook kunt u zo tijdens de vakantie bijsturen door dagen waarop u veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen. Houd ook uw creditcarduitgaven bij zodat u bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening.

Nog een manier om ook op vakantie grip te houden op uw geld, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen. U kunt in vrijwel alle landen pinnen. Buiten de Eurozone kunnen daar kosten aan verbonden zijn.

Achter de hand: Houd rekening met uitgaven na de vakantie. Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!

Bron: Nibud