Out of pocket kosten

Out of pocket kosten

Out of pocket kosten

Vanaf 1 mei 2014 is binnen de deurwaardersbranche een nieuwe (dwingende) bestuursregel van toepassing. Deze bestuursregel maakt de voorfinanciering van "out of pocket-kosten" niet meer mogelijk.

"Out of pocket-kosten" zijn kosten die een gerechtsdeurwaarder aan een derde partij betaalt tijdens de uitvoering van zijn opdracht. Te denken valt onder meer aan de kosten van:

  • griffierechten
  • (verhaals) informatie
  • kosten van een collega deurwaarder
  • kosten van een advocaat
  • kosten van een slotenmaker
  • kosten van een ontruimploeg

De achterliggende gedachte bij deze nieuwe bestuursregel is het beperken van financiële risico's binnen de deurwaardersbranche. Door (met name) de steeds verdere verhoging van griffierechten, zijn deze risico's steeds groter geworden. Ter illustratie in 2013 lag de totale voorfinanciering van "out of pocket-kosten" binnen de branche op circa 365 miljoen euro.

Het gevolg van deze bestuursregel is dat wij u als opdrachtgever mogelijk vaker zullen benaderen om een voorschot te betalen voor dergelijke kosten. Waar wij voorheen u een voorschot vroegen voor het opstarten van een juridische procedure ter dekking van de griffierechten, kan het nu zijn dat wij u om een voorschot vragen wanneer andere kosten van derden in het spel zijn.

Indien wij meerdere dossiers voor u in behandeling hebben kan een tegoed in het ene dossier voorkomen dat in een ander dossier een voorschot moet worden betaald. Daar tegenover staat wel dat in het dossier met het tegoed geen tussentijdse afdracht meer kan plaatsvinden.

Per saldo betekent deze nieuwe bestuursregel dat wij mogelijk vaker om een voorschot zullen vragen en op portefeuileniveau meer gelden onder ons houden.