Rechtzoekenden krijgen gratis eerste advies van een advocaat

Rechtzoekenden krijgen gratis eerste advies van een advocaat

Rechtzoekenden krijgen gratis eerste advies van een advocaat

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) opent vandaag een nieuwe gratis dienst voor rechtzoekenden: het advocatenloket. Via de nieuwe website www.advocatenloket.nu kunnen mensen eenvoudig zien bij welke gespecialiseerde advocaat zij terecht kunnen om hun juridische problemen gratis voor te leggen tijdens een eerste gesprek.

De VSAN voorziet hiermee in een behoefte. In een tijd waarin veel sociale voorzieningen onder druk staan wordt het voor veel mensen lastig om de juiste weg naar instanties te vinden. Ook de rechtshulp staat onder druk. De afgelopen jaren zijn er veel bezuinigingsrondes geweest. De rechtzoekenden zijn daarvan de dupe: zij betalen een hogere eigen bijdrage voor gefinancierde rechtsbijstand en kunnen steeds minder gemakkelijk terecht bij instanties als het Juridisch Loket voor een gratis eerste advies. Het Juridisch Loket is door de bezuinigingen namelijk minder vaak open en hun telefonische service is niet gratis.

Het advocatenloket is niet bedoeld als een alternatieve eerstelijns instantie. Het is juist bedoeld om de samenwerking te bevorderen met alle andere instanties die belangrijk werk doen: maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en het Juridisch Loket. De organisatie van gratis spreekuren is om die reden overgelaten aan de deelnemende advocatenkantoren zelf. Zij hebben de contacten met plaatselijke instanties. Zij kennen de buurt. Zij weten wat nodig is en wat werkt.

Voor een ieder die gebruik wil maken van het advocatenloket: een afspraak maken met een advocaat kan uiteraard altijd, maar is vaak niet nodig. Bij de meeste kantoren kunnen mensen langskomen tijdens een spreekuur of vrij binnenlopen tijdens kantoortijden. Sommige kantoren hebben in plaats van een spreekuur de mogelijkheid van een eerste gratis kennismakingsgesprek op afspraak. Alle informatie hierover staat op de nieuwe website:

Bron: www.advocatenloket.nu